Onderhoud

Wat leeft heeft onderhoud nodig en uw gazon is een levend grastapijt.

Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van uw tuin, maar een goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai,gezond grastapijt. TIP: Strooi zo gauw de vorst de grond uit is per 100 vierkante meter 4 tot 5 kg korrelmest, waarin stikstof,fosfor en kali zit. Herhaal dit eenmaal in de 4 weken met een lichtere dosering van 2 tot 3 kg per 100 vierkante meter.
Als u met een organische mest werkt bijvoorbeeld van culterra 10-4-6 dan hoeft u maar 4 maal per jaar te mesten. Voorjaar 1 kg op 5 vierkante meter en later 1 kg op 10 vierkante meter. Als u kunstmest hebt gestrooid mag u er niet eerder overheen lopen tot dat de kunstmest is opgelost, anders krijgt u verbrandingen. In het voor en najaar wil er weleens schimmel ontstaan in het gras dan moet u een keer extra stikstof strooien en wat ijzersulfaat. Om zoveel mogelijk mos te voorkomen kunt u het best in het voorjaar en najaar wat ijzersulfaat strooien 40 gr per vierkante meter en 1 keer per jaar kalk 5 kg op 100 vierkante meter.

Maai uw gazon niet te kort en maai vooral regelmatig. Veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval kan zijn wanner u een maaihoogte van 2.5 a 3 cm aanhoud. U moet in de groeiperiode 2 maal in de week maaien. Haal een keer per week het gras eraf.

Veel sproeien maakt het gras lui. Sproei net te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 a 2 maal per week spteoien. Stel de maaier bij droog weer wat hoger af dan droogt het niet zo snel uit.
Als u sproeit dan kunt u beter 1 keer goed sproeien 30 mm dan elke keer een klein beetje.

Een doorluchtig gazon straalt adel uit. Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een te kort aan zuurstof. Uw gazon leeft ervan op als u met een mestvork of handprikker 10 cm diepe gaatjes prikt.